Jos mietit ohjelmoinnin oppimisen aloittamista, et ole yksin. Riippumatta siitä, mikä on taustasi tai osaamistasosi: joka kuukausi tuhansia ihmisiä ottaa ensi askeleita kokeillakseen, mitä ohjelmointi on. Osa haluaa oppia saadakseen työpaikan hyväpalkkaiselta alalta, jossa on tulevaisuuden näkymät. Toiset haluavat ymmärtää paremmin ympäröivää maailmaa ja kolmannet haluavat oppia tarjotakseen lapsilleen mahdollisuuden oppia jo nuorena. Joillekin se on eläkeharrastus.

Kaksi viikkoa sitten olin mukana koutsaamassa Django Girls -workshopissa Helsingissä. Microsoft Fluxilla järjestetyssä tapahtumassa reilu 60 tiedonnälkäistä naista viettivät kaksi päivää oppien web-ohjelmoinnin perusteita Django-frameworkilla. Saman viikonloppuna ympäri maailmaa sadat samassa tilanteessa olevat ottivat ensiaskeleitaan ohjelmoinnin parissa Tokiossa, Kööpenhaminassa, Munchenissa, Kuala Lumpurissa, Harkivassa, Port Harcourtissa, Tulsassa, Marseillessa, Mathurassait ja Novi Sadissa.

Kahden päivän Django Girls -workshopin aikana asennetaan osallistujan tietokoneelle tarvittavat työkalut ja luodaan yksinkertainen blogi-järjestelmä. Kaikki tämä ilman, että osallistujan tarvitsee tietää mitään ohjelmoinnista etukäteen. Pienryhmissä tapahtuvassa koutsauksessa tehdään itsenäisesti oppaan ohjeen mukaisesti ja jokaista 5-6 hengen pienryhmää ohjaa oma kokeneempi koodari, jonka tehtävä on auttaa oppimaan, ratkoa kimurantteja ongelmia ja laajentaa oppaan materiaaleja.

”Tapahtuma auttoi poistamaan monia ohjelmointiin liittyviä salaperäisyyksiä ja oivalsin, että kuka tahansa (jopa minä) voi oppia koodaamaan”, ohjelmointia ensi kertaa kokeillut Linda kuvaili tapahtumaa ja jatkaa: “Iso kiitos Django Girlsille sekä mahtavilla koutseille.”

Ympäri maailmaa järjestettävät workshopit kuten Django Girls, Rails Girls tai The Shortcutin Coding Clubit tarjoavat mahdollisuuden kokeilla turvallisessa ja ystävällisessä ympäristössä. Kysyntä on tällä hetkellä myös hurjaa: tähän workshopiin hakijoita riitti pitkälti päälle 200, joten hakea kannattaa useita kertoja, jos ei ensimmäisellä tärppää.

Työpajaan osallistui myös johdon koulutuksien parissa toimiva Erika, jolle työpaja oli jo toinen kosketus ohjelmointiin. “Taustani on teknologiapainotteisissa kasvuyrityksissä, joten ymmärrän hyvin tietyt koodauksen/ohjelmoinnin perusteet (palaset/elementit). Tämä työpaja oli kuitenkin niin konkreettinen että se sai palaset loksahtamaan paikoilleen, sillä ymmärsin todella käytännön kautta, miten tietyt elementit ovat riippuvaisia toisistaan”, Erika kertoo kokemuksestaan. ”Me käytiin todella moni asia läpi päivän aikana ja me kaikki saimme blogin pystyyn täysin tyhjästä yhdessä päivässä! Oli aivan huikeita oppimishetkiä ja suuri kiitos coacheille, jotka olivat koko ajan apuna!”

Ohjelmoinnin oppimiseen ei yksi viikonloppu riitä. Workshopin tarkoituksena ei ole tehdä kenestäkään valmista koodaria vaan antaa ajatuksia oppimiseen ja tarjota kokonaiskuva siihen, mitä web-ohjelmien kehittäminen tarkoittaa ja millaisia työkaluja siihen vaaditaan. Viikonlopuna aikana saa kosketuksen modernin ohjelmistokehityksen olennaisiin tekijöihin: ohjelmiin (kuten Terminal ja Atom), käsitteisiin (palvelin, kehitysympäristö, tietokanta, versionhallinta) sekä siihen, miten nämä kaikki yhdistyvät toisiinsa.

Workshop antaa eväitä ennen kaikkea tulevaisuuteen. Mikäli ohjelmointia tahtoo tosissaan oppia, viikonloppu antaa vain kipinän ja resursseja, mutta todellinen työ on edessä. Edellisessä blogissani jaoin listan resursseja — ilmaisia ja maksullisia — itsenäiseen kehittymiseen. Parasta apua on kuitenkin workshopeissa luodut kontaktit muihin samassa tilanteessa oleviin. Mikäli käyt workshopissa, aloita kuukausittainen kokoontuminen samalla porukalla ja sparratkaa toisianne eteenpäin.

Vastaavanlaisia workshopeja järjestäviä tahoja löytyy Suomestakin useita. Silmällä tulevien tapahtumien varalta kannattaa pitää Rails Girlsiä, Django Girlsiä, The Shortcutin koodausiltoja sekä yksittäisten yritysten järjestämiä tapahtumia, kuten Franticin Code Campia, tai Reaktorin ja Futuricen lapsille suunnattua Koodikoulua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *