Aloitin itse koodaamaan varhaisteinivuosinani vuosituhannen alussa kotiin tilatun KotiMikro (silloinen Kompuutteri Kaikille) -lehden innoittamana. Alku oli kuitenkin kuoppainen tie: en tuntenut ketään, joka osaisi ohjelmoida ja lehden sekä Ohjelmointiputkan ja Mureakuhan ohjeiden pohjalta jäin kerta toisensa jälkeen hakkaamaan päätä seinään. Mentoronti on erinomainen työkalu ohjelmoinnissa kehittymiseen – kaikille aloittelijoista kokeneisiin tekijöihin.

1. Tilivelvollisuus auttaa saamaan aikaan

Samoin kuin elämän muissakin, runsaasti toistoja vaativissa asioissa kuten vaikka lenkkeilyssä, myös koodaamisessa on apua siitä, että on joku joka potkii takamukselle. Tieto siitä, että tietyin väliajoin joudut kertomaan kasvotusten toiselle ihmisille mitä olet saanut aikaan, luo positiivisen sosiaalisen paineen.

Ohjelmoinnissa kehittymisessä tärkeää on säännöllisyys ja tasainen tekeminen. Mikäli ohjelmointipäivien välille jää liian pitkiä taukoja, kynnys aloittaa kasvaa ja aikaa kuluu projektin mieliin palauttamiseen. Johdonmukainen tekeminen auttaa saamaan asioita aikaan ja kehittymään nopeammin.

2. Tekeminen nopeutuu

Yksin puurtaessa on iso riski jämähtää paikoilleen ongelmien tullessa eteen. Vaikka verkkosivustot kuten Stack Overflow auttavat ongelmien kanssa, välillä erityisesti uran alkuvaiheissa on haasteita keksiä oikeita hakusanoja tai edes tietää, mistä ongelmat kumpuavat. Kokeneemman mentorin apu nopeuttaa tekemistä merkittävästi, kun päätä ei tarvitse hakata seinään viikkotolkulla vaan apua saa nopeasti.

Monet kimurantit tilanteet ovat lisäksi samoja, joiden kanssa muutkin ovat painineet. Tietystikään suoria vastauksia kaikkeen ei mentoriltakaan saa, sillä oppiminen tapahtuu usein epäonnistumisen ja oivaltamisen kautta, mutta ainakin taustalla on tieto siitä, että projekti ja motivaatio ei kuole, kun viikkojenkaan jälkeen ei yksin löydä ratkaisua.

3. Yhdessä suunniteltu oppimispolku

Teknologian maailma on lähes loputon. Vaikka valitsisi vain yhden osa-alueen, valinnanvaraa sen sisällä on valtavasti. Jos haluat koodata webbiä, on opeteltavana frontendiä, backendiä, tietokantoja ja infrastruktuuria. Lisäksi esimerkiksi backend-puolella valinnanvaraa on kielien ja frameworkien parissa vaikka kuinka: Django, Flask, Ruby on Rails, Laravel, Nodejs, Go ja listaa voisi jatkaa vaikka kuinka. Samanlainen viidakko on vastassa kaikilla sektoreilla. Lisäksi jokaisella vastaantulijalla on omat mielipiteensä siitä miksi juuri teknologia X on paras.

Mentorin kanssa yhdessä voidaan rakentaa yksilöity oppimispolku ja rakentaa projekti, joka pohjaa omiin vahvuuksiisi ja tarpeisiisi. Näin voidaan keskittyä yhteen teknologiastackiin ja jättää murehtiminen mahdollisuuksien moninaisuudesta niihin hetkiin, kun taidot ovat pidemmällä ja on halua oppia uusia tuulia.


Jos nämä kolme hyötyä kiinnostavat myös sinua, kannattaa kysellä kaveripiiristä jos löytäisit mentoria. Omasta kokemuksestani koodarit ovat enemmän kuin innokkaita auttamaan niin toisiaan kuin uusiakin tekijöitä ja jo pienelläkin avulla pääsee eteenpäin.

Stephanie Hurlburt ylläpitää listaa teknologiaihmisistä, jotka ovat innostuneita auttamaan: rohkeasti yhteyttä ottamalla voi aueta aivan uusia mahdollisuuksia kehittyä ja oppia.

2 thoughts on “Kolme syytä hankkia koodimentori

 1. Onko tämä oikeasti näin?

  Itse nimittäin koen apujen saamisen ihan helvetin vaikeaksi. Olisi ihanaa heittää puolihuolimattomasti jäsennelty kysymys ilmaan ja palloteltaisiin vuoron perään, missä se ongelma on oikeasti: miksi kysyjä ei ole ymmärtänyt konseptia, miten kysyjälle voisi esittää konseptin niin että hän ymmärtää sen, miten varmistaa, että hän on ymmärtänyt sen, miten tarjota eri tapoja/analogioita sen Pertti Perusinsinööri TM:n koulutuksen rinnalle. Sellaista vuoropuhelua, mitä normaaleista asioista käydään.

  Mutta ei. Jos sen heittää puolihuolimattomasti sen kysymyksen, niin suurin osa karsiutuu jo sillä, että sieltä tulee jotain mukahauskaa näsäviisastelua takaisin. Se ei oikein kannusta kysymään ihmisiltä, joten tällaisen turhan perseilyn välttämiseksi, pitää osata valita ne ihmiset, jotka haluavat auttaa.

  Mutta heidänkin osalta ajankäyttö on krusiaali tekijä, niin se kysymys pitää esittää niin, että heidän ei tarvitse välttämättä tehdä siihen mitään muuta kuin todentaa, että näin on närhenmunat, olet aivan oikeilla jäljillä. Harva se päivä pääsee nettiä lukemalla edes niille oikeille jäljille, jos on kuten minä, joka ei englantia ymmärrän abstraktien konseptien kuvitteluun näinnikkäästi. Sitten tarjotaan sinnikkäästi ”Just google it!”-huttua, joka on edelleen ihan yhtä tyhjän kanssa – ja jota nyt teki varmasti ihan ensimmäiseksi, kun tunnisti ongelman.

  Ja jos on vaikka päässytkin siihen pisteeseen, että on perillä asiasta ja on valmistellut kysymyksensä jopa niin pitkälle, että nyt voisi alkaa tämä dialogi ongelman ytimestä, moni auttaja ei haluakaan auttaa siksi, että toinen osaisi tämän jälkeen asian. Vastaus tulee suoraan apteekin hyllyltä, asiaan ei pureuduta sen enempää, koska ongelman on nyt ratkaistu ja sekä oppija ja auttaja ei sitten lähde tilanteesta tippaakaan parempana oppijana tai auttajana.

  On kyllä totta, että pitää löytää niitä oikeita ihmisiä ympärille, mutta vahvasti tuntuu, että hyvin harva haluaa olla sellainen ”oikea” ihminen toiselle, pyynnöistäkin huolimatta. Ärsyttää suunnattomasti, kun kuitenkin itse auttaa muita ja saa siitä hyvää kiitosta, mutta kun itse pyytää ja tarvitsee apua omassa kehityksessä, sitä ei löydä sitten mistään. :/

 2. Moi Ärripurri!

  Harmi kuulla, että sulla on negatiivisia kokemuksia avunsaamisen suhteen. Omista kokemuksistani allekirjoitan sen, että välillä erityisesti Internetissä näsäviisastelua ja jopa suoraa vittuilua tulee avunkysyjille liian helposti.

  Omat kokemukseni auttavaisista koodareista on enemmän järjestettyjen ohjelmien ja workshopien kautta: satunnaisia kysymyksiä enemmän motivoi järjestelmällisempi ja kohdistetumpi auttaminen. Tällöin auttajan on helpompi tarjota apua tietyssä kontekstissa.

  Itsellenikin yksi isoista syistä tämän ohjelman pystyttämiseen oli se, että on usein vaikeaa ja työlästä lähteä selvittämään yksittäisiä ongelmia, kun syyt ongelmiin voivat olla moninaiset. Harmi, että aikaa mentoroinnille on sen verran rajallisesti, että kerrallaan pystyy mukaan ottamaan vain muutaman ihmisen.

  Onneksi erilaisia ohjelmointia opettavia ohjelmia syntyy jatkuvalla syötöllä. Viimeisimpänä innostuin Digitalents-hankkeesta Helsingissä: http://digitalents.munstadi.fi/fi/.

  Tsemppiä avun löytämiseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *