Vaikka erilaisia koodaustyöpajoja, kursseja ja mentorointeja löytyy perinteisen koulumaailmankin ulkopuolelta, tarjonta ei selvästikään tällä hetkellä kykene vastaamaan kysyntään. Viime viikolla olin mukana Django Girls -workshopissa, johon haki mukaan noin 250 henkilöä ja samanlaisia hakijamääriä olen kohdannut ennenkin järjestäessäni 25-50 hengen tapahtumia.

Onneksi ohjelmoinnin opetteluun on materiaalia Internet pullollaan. Omat vinkkini ovat englanniksi, sillä en ole seurannut suomenkielistä kenttää, mutta valitettavasti ilman englannin taitoa haasteita tulee vastaan aika nopeasti. Keräsin tähän postaukseen omat suosikkini sekä muutamia Twitterissä vastaantulleita suosituksia.


Codecademy (http://codecademy.com)

Yleensä ensimmäinen minkä linkkaan kaikille, jotka kysyvät resursseja on Codecademy. Olen erittäin suuri fani itse ja muutamia kertoja olen pohjannut workshopit Codecademyn tehtävien varaan.

Codecademyssa voit ilmaiseksi tehdä interaktiivisia tehtäviä ja katalogi on kattava. Tarjolla on kursseja HTML:n ja CSS:n perusteista komentorivin käyttöön, Javascriptiin, Pythoniin, Rubyyn, Javaan, versionhallintaan, tietokantoihin ja muihin.

Sivusto opastaa interaktiivisissa tehtävissä eteenpäin, mutta liian pitkään pelkkien Codecademy-tehtävien tekeminen johtaa siihen, että teet paljon tehtäviä mutta et oikeastaan opi mitään. Siksi sen, kuten kaikkien muidenkin opetusalustojen ohella on tehtävä omaa koodia, kokeiltava, epäonnistuttava, googletettava ja kokeiltava uudestaan.


CodeSchool (https://www.codeschool.com/)

Seuraavana listalla on CodeSchool, jossa on tarjolla videotutoriaaleihin ja interaktiivisiin tehtäviin pohjautuva alusta. CodeSchool maksaa tällä hetkellä 29 $/kk. Ilmaisella kokeiluversiolla pääsee kokeilemaan 15 aloittelijakurssia.

Codecademyn tavoin CodeSchoolin tarjonta on leveä. Tarjolla on iso määrä erilaisia ohjelmointikieliä ja kokonaisuuksia, joiden avulla pääsee vauhtiin nopeasti. Itselleni videomateriaalit ovat olleet todella hyvä opas ja yleensä uutta kieltä tai frameworkia aloittaessani aloitan itsekin näillä materiaaleilla.


freeCodeCamp (https://www.freecodecamp.org/)

freeCodeCamp on Codecademyn tavoin ilmainen alusta, joka myös näyttää ja tuntuu todella samanlaiselta. Perustehtävien osalta on vaikea tehdä eroa, mutta syvemmälle tehtävissä edetessä, eroja alkaa syntymään. Erityisen kiehtovia ovat fCC:n isommat projektit, joissa luodaan kokonaisuuksia kuten Pomodoro-ajastin tai Pinterest-klooni.

Itse en ole freeCodeCampissa tehnyt muutamia testailuja enempää, mutta yksi tällä hetkellä mentoroitavana olevista tekee tällä hetkellä React-projekteja ja alustaa on minulle suositeltu useammastakin lähteestä.


The Net Ninja (https://www.youtube.com/c/TheNetNinja)

Interaktiivisten alustojen lisäksi ohjelmointia voi oppia myös Youtubessa. The Net Ninja on kanava, josta löytyy tutoriaaleja web-ohjelmoinnin perusteisiin. Muutaman minuutin mittaisissa pätkissä ohjelmointia voi oppia sopivan kokoisissa pätkissä.

Välillä vauhti saattaa olla aloittelijalle hieman nopea, mutta videoita voi onneksi pysäyttää ja kokeilla itse. Aivan ensimmäistä kertaa ohjelmointia kokeileville en Net Ninjaa suosittele, mutta kun perusteista on päässyt yli ja haluaa kokeilla tiettyjä juttuja, videoista löytyy ideoita ja apua.


Traversy Media (http://www.traversymedia.com/)

Traversy Media on monialustainen sisällöntuottaja, joka tarjoaa erilaisia oppaita web-ohjelmointiin. Tarjolla on niin ilmaisia Youtube-videoita kuin maksullisia Udemy- ja Eduonix-kursseja. Kuten Net Ninjankin tapauksessa, Traversyn materiaalit aukeavat parhaiten jo perusteet osaaville.

Maksullisista kursseista en osaa itse sanoa, joten sen puolesta en uskalla suosituksia antaa. Ainakin Eduonixin puolella kursseissa on kuitenkin täysi 30 päivän tyytyväisyystakuu, joten kokeilemalla ei menetä.


Stack Overflow (https://stackoverflow.com/)

Yksittäisten ongelmien kanssa painimiseen paras resurssi on Stack Overflow. Q&A-mekanismilla toimiva foorumi on loistava paikka löytää ratkaisuja yleisiin (ja usein vähän harvinaisempiinkin ongelmiin) ja mikäli aiempaa kysymystä ei löydy, oman voi kysyä ja saada apua tuhansilta koodareilta ympäri maailmaa.

Hyvä yhteisö pyörii vastavuoroisuusperiaatteella eli muistathan oman osaamisen kertyessä antaa takaisin ja auttaa säännöllisesti muita avuntarvitsijoita.


Internet-materiaalien lisäksi kirjat ovat hyvä lisäresurssi oppimiseen. Oma kirjahyllyni ennen sen digitointia oli kokoelma eläinkantisia ohjelmointikirjoja O’Reillylta. Kerta toisensa jälkeen palasin O’Reillyn valikoiman pariin, sillä kirjojen laatu oli korkealla ja tyyli sopi lähes kirjailijasta riippumatta omaan makuuni.

Ohjelmointia ei lopulta kuitenkaan opi, vaikka katsoisi videoita ja lukisi kirjoja maailman tappiin. Ainoa tapa kehittyä ja oppia tekemään (eikä vain toistamaan muiden ohjeita) on asentaa tekstieditori (kuten Sublime Text tai Atom) ja alkaa koodaamaan. Kokeilla mitä tapahtuu jos vaihdan tätä tai muokkaan tuota.

Jäikö listalta hyviä materiaaleja pois? Kerro omista suosikeistasi kommenttikentässä ja jos tunnet kaveri, joka voisi hyötyä näistä vinkeistä, jaa rohkeasti postausta eteenpäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *